Ronquières - Logo

02.03.04.
augustus 24

SWING

04/08

SWING

Kan een leven in een moderne wereld, altijd gehaast, waar de toekomst wordt gefantaseerd en het verleden regelmatig wordt geïdealiseerd, nog wel in het heden worden geleefd? Deze vraag, met zijn talloze oplossingen, dringt door tot in alle hoeken en gaten van het debuutalbum van Swing. Met "Au revoir Siméon" levert de Brusselse rapper een persoonlijk en compromisloos werk af. Deze zeer verslavende, introspectieve opname biedt een momentopname: een emotioneel panorama ter plekke genomen, zo dicht mogelijk bij de gevoelens.

 

Na tien jaar deel uitgemaakt te hebben van het collectief L'Or du Commun, heeft Swing zich met dit bevoorrechte album gevestigd als soloartiest. Geconfronteerd met het verstrijken van de tijd maakt de artiest de balans op van hoe ver hij is gekomen en kijkt hij vooruit naar nieuwe horizonten. Au revoir Siméon", opgenomen in de lente van 2022 met producer Crayon (Ichon, FKJ), is een ode aan de veerkracht, een zoektocht naar inwijding, maar ook een overgangsrite. Ondersteund door de getalenteerde Prince Waly ("Un seul ciel") en YG Pablo ("Reykjavik") gebruikt Swing zijn pen op gedurfde wijze. Van zweverige R'n'B ("2:22") tot house en minimale techno ("Mafia"), hij schetst alternatieven en vindt nieuwe manieren van zingen uit. De single "Maladresse" is een perfect voorbeeld van deze paradigmaverschuiving.

 

Swing staat op de ruïnes van een verbrijzelde romance en bouwt zichzelf hier weer op door middel van een reeks herstellende liedjes. Als een echo van het surrealisme blikt "Magritte" tijdig terug op die onwerkelijke periode.

 

In veertien nummers, vol passie en authenticiteit, overwint Swing zijn desillusies met een nieuw gevonden smaak voor het echte, het ware. Carpe diem. Dit is de boodschap die wordt gesuggereerd in het hart van een uniek intermezzo: vaderlijk advies dat zonder zelfgenoegzaamheid wordt gegeven in de bocht van een telefoongesprek. In een tijdperk dat gevaarlijk balanceert tussen een gehoopte toekomst en een gereconstrueerd verleden, intense nostalgie en utopische projecties, kiest Swing ervoor om in het heden te leven. Zijn beste leven. Dat is het zeker.